2012-03-19 15:33:05• hírek • Kocsis Zoltán

Spanyol diákokat fogadott a polgármester

Spanyol diákokat fogadott hétfő délután a városi tanács termében Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere. A tizenkétezer lakosú andalúziai Jodar város diákjai egy, az Aurel Pop Művészeti Líceummal való együttműködés keretein belül érkeztek városunkba.

A negyed órás találkozón Ilyés folyékony angolsággal üdvözölte és köszöntötte a vendégeket. A polgármester néhány szóban elmondta Szatmárnémeti fontosabb statisztikai ismérveit, szót ejtett a háromnyelvű oktatásról és kultúráról, a település gyökereiről. Elmondta, hogy 2000-2008 között Szatmárnémeti dinamikusan fejlődő város volt, ami a gazdasági válsággal megrekedt ugyan, de a település gazdasága jelenleg „stabilnak mondható". Megtudhattuk azt is, hogy az 1970-es árvíz után Zutphennel létrejött testvérvárosi kapcsolat az első volt, amely a vasfüggöny két különböző oldalán lévő városok között jött létre.

A vendégek részéről az egyik pedagógus megköszönte a szíves vendéglátást, kifejtve, hogy ez az első alkalom, amikor Romániában járnak. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy ez az első lépés egy jövőbeli szoros együttműködés felé.

A tizenkét spanyol diák a kétoldalú Comenius-program keretében látogatott Szatmárnémetibe, tudtuk meg Sabo Marceltől, az Aurel Pop Művészeti Líceum igazgatójától. Ugyanúgy családoknál vannak elszállásolva, mint ahogy a tavaly voltak a szatmáriak Andalúziában. Összesen tíz napot töltenek Szatmárnémetiben.

Natalia Hodut koordinátor elmondta, hogy a program címe „Európai tinédzser utazásainak története" és a két csoportnak egy hasonló című könyvet kell megírnia: az egyik fejezetét a szatmáriak, a másikat a spanyolok, az utolsót pedig közösen. Emellett egy közös színdarabot is készítenek, amelyet március 27-én, kedden, a Művészeti Líceumban mutatnak majd be románul, spanyolul és angolul.

A közösen megírt könyv május 9-én, Európa Napján jelenik meg spanyol, román, angol, francia, német és magyar nyelven.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: